Zonne-energie interessant of niet?

Zonne-energieEr heerst soms nogal wat onduidelijkheid of zonne-energie interessant is of dat het vooral veel gedoe is en het veel geld kost om op deze manier energie op te wekken. Echter, de populariteit om met zon energie op te wekken heeft inmiddels een behoorlijke omvang gekregen. In dit artikel gaan we daarom verder in op de kwestie rondom zonne-energie. Ook bespreken we waar je zoal rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn niet goedkoop

We zullen er niet om heen draaien dat de aanschaf van zonnepanelen een kostbare aangelegenheid kan zijn. Echter, als de investering te groot is om in een keer te kunnen doen, dan kan je besluiten om steeds een aantal panelen op je dak te bevestigen. Koop liever niet zomaar panelen, maar doe voor de aankoop een stukje field research bij andere huiseigenaren die zonnepanelen hebben. Vraag hoeveel energie ze opwekken met de panelen en hoe groot hun investering is geweest. Op deze manier weet je beter wat je kunt verwachten als je zonnepanelen aanschaft en is de kans kleiner dat het rendement tegenvalt. Overigens, als je een eigen zaak hebt en over wilt stappen op zonne-energie, dan zijn er wellicht mogelijkheden om belastingvoordeel te krijgen. Doe navraag bij je financieel adviseur om de mogelijkheden te achterhalen.

Onderhoud van de panelen

Los van het feit of je in een keer alle panelen installeert of dit in fases doet, is het erg belangrijk dat de panelen schoon blijven. De panelen moeten de zon kunnen reflecteren. Zijn ze vies? Dan functioneren ze niet optimaal en is de hoeveelheid energie die opgewekt wordt lager dan wanneer de zonnepanelen schoon zouden zijn. Veel viezigheid wordt verwijderd door regen en wind, maar een poetsbeurt op zijn tijd zal zorgen voor een hoger rendement. Let bij het schoonmaken op dat je geen materiaal gebruikt dat krast. Krassen hebben een negatieve invloed op de prestaties van de zonnepanelen

Check of je zonnepanelen goed functioneren

Als je de panelen eenmaal hebt geïnstalleerd, let dan goed op de inverter. Een inverter is een apparaat waarop een groen lampje brand als de zonnepanelen correct functioneren. Begint dit lampje te flikkeren of staat het geheel uit? Schakel dan een monteur is om te laten kijken naar de oorzaak van dit probleem. Zonnepanelen zijn overigens vaak erg betrouwbaar. Ze hebben geen bewegende onderdelen, waardoor het vervangen van onderdelen niet snel nodig zal zijn.

Andere manieren om zonne-energie op te wekken

Zie je de aanschaf van zonnepanelen niet zitten, maar je wel graag een bijdrage leveren aan een schonere aarde? Begin dan klein en koop verlichting die op zonne-energie werkt. Overdag laden dergelijke lampen zich met kleine panelen op, waardoor je ‘s avonds licht hebt. Diverse woningwinkels verkopen dergelijke (gemakkelijk te installeren) lampen. Maar ook voor je laptop, tablet en je telefoon bestaan er accu’s die op zonne-energie werken. Deze accu’s hebben kleine zonnepanelen die meer dan voldoende energie kunnen opwekken op je apparatuur van stroom te voorzien.

Is zonne-energie dus interessant of niet? Het antwoord is ja. Het rendement kan interessant zijn en deze manier van energie opwekken is milieuvriendelijk. Experimenteer dus eens met zonne-energie door bijvoorbeeld een accu te kopen die via de zon energie opwekt. Kijk daarna eens naar de mogelijkheden om panelen aan te schaffen. Voor je het weet ben je zelfvoorzienend voor wat betreft je energie!

Dit bericht is geplaatst in Zonne-energie. Bookmark de permalink.