Zuinig autorijden

Ook al heb je geen elektrische auto, dan kun je door zuinig te rijden toch een bijdrage leveren aan het beperken van de luchtvervuiling. Maar wat moet je doen om zuinig auto te rijden? In dit artikel bespreken we een viertal manieren om dit te doen.

Optrekken in de eerste versnelling

Je zal het vast regelmatig meemaken: je staat voor het verkeerslicht en de auto naast je scheurt weg in de eerste versnelling. Het nadeel van onnodig lang en hard optrekken in de eerste versnelling is dat het op omhoog schiet.

Het is daarom belangrijk om, zodra dat kan door te schakelen naar een hogere versnelling. Trek rustig op, maar snel genoeg zodat je andere automobilisten niet hindert. Het beste moment om te schakelen verschilt per auto. Maar gemiddeld genomen is het tijd om te schakelen wanneer je tussen de 2000 en 2500 toeren maakt.

Check je bandenspanning regelmatig

Wanneer de bandenspanning niet correct is afgesteld, dan heeft dit nadelige gevolgen voor het brandstofverbruik. Bij een te lage bandenspanning ontstaat er namelijk meer rolweerstand, wat als gevolg heeft dat je meer brandstof verbruikt. Als je banden echter een te hoge bandenspanning hebben, dan slijten de banden ongelijkmatig waardoor je ze sneller zult moeten vervangen. Dat is natuurlijk ook niet goed voor het milieu.

Gebruik de airconditioning alleen als dat nodig is

Het gebruik van airconditioning schroeft het brandstofverbruik aanzienlijk op. We weten niet exact met welk percentage het brandstofverbruik toeneemt, maar waarschijnlijk ligt dit rond de 10%. Wanneer je met het ventilatiesysteem in de auto de temperatuur al aangenaam kunt krijgen, laat de airco dan uit om brandstof te besparen. Ook helpt het om even kort een raampje open te draaien zodat de koelere lucht de auto binnen kan komen.

Omgekeerd is het in de winter van belang om het gebruik van de verwarming te beperken. Met name de achterruitverwarming staat bij veel mensen onnodig lang aan. Is het zicht goed en de temperatuur aangenaam? Zet de verwarming dan uit of in een lage stand. Je zult zien dat de brandstofverbruik hierdoor zal dalen.

Laat je auto uitrollen

Veel mensen hebben de neiging om hun auto niet uit laten rollen, maar juist vlak voor een verkeerslicht of rotonde flink de rem te trappen. Volstrekt onnodig en pure brandstofverspilling! Met name wanneer je een rotonde nadert kun je de auto uit laten rollen en ondertussen vooruit kijken of het Ć¼berhaupt nodig is om af te remmen.
Ga achter een vrachtauto rijden

Omdat vrachtwagens een grote omvang hebben, vangen ze veel wind. Wanneer je achter dergelijke voertuigen gaat rijden, dan wordt de windweerstand voor jouw auto dus een stuk lager. Dit betaalt zich terug in minder brandstofverbruik.

Echter, waar wij zelf altijd opletten is dat wanneer wij achter een vrachtauto rijden we veilig afstand houden en we voorkomen dat er direct achter ons nog een vrachtauto rijdt. Stel namelijk dat de vrachtwagen voor jou plotseling moet ruimen en het voertuig dat achter je rijdt dit te laat door heeft. Dan ben je de sigaar en wordt je tussen twee vrachtwagens geplet!

Zoals je hebt kunnen lezen kun je op een aantal eenvoudige manieren je brandstofverbruik reduceren. Probeer de tips dus uit en let maar eens op wat het effect daarvan is! Wil je nog milieuvriendelijker gaan autorijden? Overweg dan de aanschaf van een elektrische auto. Onderstaand voorbeeld laat bovendien zien dat een dergelijke auto helemaal niet lelijk hoeft te zijn!

Zuinig autorijden is helemaal niet moeilijk.

Dit bericht is geplaatst in Vervoer met de tags . Bookmark de permalink.