Je huis warm houden en toch energie besparen

De buitentemperatuur kan over enkele maanden weer behoorlijk laag kan zijn. In dit artikel bespreken we daarom een aantal manieren om straks in de winter je woning op een energiezuinige manier aangenaam warm te houden. Je zult zien dat je met een aantal simpele acties je energieverbruik flink kunt reduceren en toch een warm huis kunt hebben.

Zet de verwarming vlak voor het slapen gaan uit

Een andere manier om je huis aangenaam warm te houden, maar toch de stookkosten te kunnen verlagen, is door de verwarming een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. Je zult merken dat de temperatuur nog lang genoeg aangenaam blijft. Het grote voordeel van deze tip, is dat je op weekbasis maar liefst 7 stoken uren kunt besparen!Energiezuinig-verwarmen

Plak folie achter de radiatoren

Door radiatorenfolie op de muren achter de radiatoren aan te brengen, voorkom je dat veel warmte via de buitenmuur verloren gaat. De warmte wordt door de folie als het ware teruggekaatst waardoor de warmte aanzienlijk langer in de woning blijft hangen. Het gevolg is dat de verwarming minder vaak aanslaat en hierdoor niet alleen het energieverbruik daalt, maar ook de slijtage van je CV ketel verminderd. Die hoeft immers minder vaak aan te slaan.

Houd ramen en deuren dicht

Via openstaande ramen en deuren kan warme lucht je huis snel verlaten en koude lucht je woning snel betreden. Staat de verwarming binnen aan? Doe ramen en deuren dan dicht. Op die manier voorkom je niet alleen dat de warmte gemakkelijk naar buiten kan ontsnappen, maar zorg er ook voor dat de warmte in de ruimte blijft waar je je bevindt. Zo hoeft de verwarming minder vaak aan te slaan en geen ruimte in de woning te verwarmen waar je toch niet bent.

Isoleer je dak

Via het dak ontsnapt veel warmte. Dit komt omdat warmte naar boven stijgt. Wanneer je het dak isoleert, dan kun je in sommige gevallen tot wel 30% op je energieverbruik besparen! Kortom, het loont om dakisolatie aan te brengen. Het isoleren van het dak is echter geen eenvoudige klus, zeker niet als dit aan de buitenkant van het dak wordt gedaan. Weet je dus niet hoe je het isolatiemateriaal moet aanbrengen? Benader dan een dakisolatie specialist.

Doe ‘s avonds de gordijnen dicht

In de winter is het vaak snel donker. Als je dan toch niet naar buiten kunt kijken, doe dan de gordijnen dicht. Door dit te doen zal de warmte langer binnenshuis blijven. Dat is niet alleen erg comfortabel, maar ook nog eens goed voor het energieverbruik.

Zet de thermostaat op de juiste plaats in huis

Aangezien de thermostaat bepaald of de verwarming aan of uit moet, is het van groot belang dat hij op de juiste plek in je woning staat. Zo zijn slaapkamers geen geschikte ruimte om een thermostaat in te plaatsen. Deze ruimte is niet alleen wat koeler dan de andere ruimtes in een woning, maar is ook niet de ruimte waar je overdag bent en waar het dus niet warm hoeft te zijn.

Daarom zetten veel mensen hun thermostaat in de woonkamer. Dit is immers de ruimte waar je het aangenaam warm wilt hebben, omdat je daar het vaakst bent. Als je het apparaat daar dus neerzet, dan houd hij het in die ruimte aangenaam warm. Let er dan alleen wel op dat je het apparaat niet vlakbij de open haard zet. Hierdoor kan het dan zijn dat de temperatuur in je woning onnodig laag wordt gehouden, omdat de thermostaat in verwarring wordt gebracht door de hoge temperatuur rondom de open haard.

Koop een energiezuinig CV ketel

De aanschaf van een CV ketel is voor veel mensen een grote uitgave. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren voordat je tot aanschaf over gaat. Er zijn echter nogal wat verschillen in het energieverbruik. Zo gebruikt een VR ketel meer energie dan een HR ketel. Lees jezelf dus goed in om te bepalen welke ketel een goede keuze is. Wil je meer tips over dit onderwerp, bekijk dan dit filmpje of lees meer over CV ketels op http://wonen.blognu.nl/

Met spouwmuurisolatie kun je flink besparen!

Eigenlijk een heel eenvoudig project, waar je zelf geen omkijken naar hebt. De investeringen vallen heel erg mee en je kunt er vele honderden euro’s per jaar mee besparen!

Heb jij nog een andere tips om je huis energiezuinig warm te houden? Mail ons dan! We horen het graag van je.

Dit bericht is geplaatst in Energie met de tags , . Bookmark de permalink.