Duurzaam omgaan met het energieverbruik in je woning

Door allerlei technologische ontwikkelingen zijn thermostaten (en daarmee de huizen) steeds slimmer geworden om het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te regelen. In dit artikel bespreken we enkele van deze ontwikkelingen.

Zelfregulerende thermostaten

Een voorbeeld van een technologische ontwikkeling die je energieverbruik prima kan sturen, is de zelfregulerende thermostaat. Dit apparaat is in staat om te registreren wat de temperatuur binnenshuis is, wanneer je opstaat, naar je werk gaat en weer thuiskomt. Door het registreren van deze gegevens kan het apparaat ervoor verzorgen dat de verwarming aanslaat op het moment dat jij het wilt. Een van de voordelen van dergelijke thermostaten, is dat hij door het monitoren van de bewoners van een woning het energiegebruik zo goed mogelijk kan afstemmen op de gewoontes van de deze personen.

Meer voordelen van moderne thermostaten

Doordat moderne thermostaten in staat zijn om de verwarming van je woning te regelen op basis van de gegevens die hij verzameld, levert dit diverse voordelen op. Een van deze voordelen is dat je de meter niet opnieuw hoeft in te stellen wanneer je besluit om op vakantie te gaan.

Ook is het mogelijk dat leveranciers van energie op afstand het gebruik van gas en elektra kunnen aflezen. Het doorgeven van de meterstanden via een papieren formulier is hiermee verleden tijd. Tenslotte kun je moderne thermostaten ook nog eens op afstand bedienen met behulp van je telefoon of een tablet. Op die manier kun je, indien je dat nodig vindt, de thermostaat aan en uitzetten wanneer jij dat wilt. Kortom, de voordelen zijn enorm groot ten opzichte van de ouderwetse thermostaat.

Moderne thermostaten bieden veel mogelijkheden dan ouderwetse modellen.

Duurzame woningen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, gaan de technologische ontwikkelingen voor wat betreft thermostaten behoorlijk ver en zijn de mogelijkheden groot en divers. Echter, het zou natuurlijk helemaal mooi zijn indien je woning energie neutraal zou zijn. Misschien denk je dat dit onmogelijk is, maar tegenwoordig zijn er al woningen verkrijgbaar die enorm energiezuinig zijn.

Dit bericht is geplaatst in Energie. Bookmark de permalink.