Duurzaamheid en voeding

Ga duurzaam om met voeding

Bij duurzaamheid denken we vaak aan energiezuinige varianten van producten. Duurzaamheid is vandaag de dag nog steeds een hot item, waardoor duurzame producten voor goede verkoopcijfers kunnen zorgen. Niet voor niets worden er steeds weer nieuwe producten op de markt gebracht die de aarde (en vaak ook de portemonnee van de koper) minder belasten dan voorgaande versies.

Helaas is het minder bekend dat je ook je (extra) steentje bij kunt dragen door duurzaam eten te kopen. Sterker nog, door dit massaal te doen kan de aarde behoorlijk ontlast worden!
Bekijk onderstaand filmpje maar eens over duurzaam consumeren. Je zult zien dat de belasting voor het milieu per voedselproduct nogal kan verschillen.

Gelukkig zijn er al veel mensen die enkel biologisch eten kopen, een goede ontwikkeling. Meerdere supermarktketens spelen hier steeds beter op in door meer biologische voeding in hun assortiment op te nemen.  Maar duurzaam eten gaat verder dan alleen maar biologisch voedsel kopen. Onderstaand artikel dat we op internet tegenkwamen versterkt deze gedachte:

Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten hangt met heel veel zaken samen. Is er voor de productie van mijn eten veel energie of water nodig? Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt? Hebben de mensen die het produceren er een redelijk inkomen aan? Hebben de dieren een behoorlijk leven gehad? Komt het eten van ver weg of dichtbij? En, niet de minste: hoeveelheid dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) eet ik totaal in een week en slaag ik erin geen eten weg te gooien? Dit soort vraagstukken gaan veel verder dan biologisch eten alleen en maken het vraagstuk van ‘duurzaamheid en voedsel’ complex.

Paar richtlijnen

Ik heb met hulp van een aantal anderen voor mijzelf een aantal richtlijnen gehanteerd, die wellicht bruikbaar zijn voor anderen.

 • geen eten weggooien. Kijk hier hoe je dat doet.
 • minder vlees (maximaal 3 x per week en per keer minder) van goede kwaliteit (liefst met dierenwelzijnskeurmerk)
 • relatief minder rundvlees, meer duurzame kip. Kijk op de vleeswijzer.
 • 1 x per week vis: met een combinatie van de viswijzer (categorie groen) en het MSC-keurmerk kom je een eind in de goede richting.
 • fruit liefst uit Nederland uit ’t seizoen en anders uit Europa. Degroente- en fruitkalender van Milieucentraal biedt een redelijk houvast.
 • groenten: bij voorkeur uit Nederland en uit het seizoen, liefst biologisch of met Milieukeur. Ook hier biedt de groente- en fruitkalender een kader.
 • zuivel: ik kies biologisch vanwege de smaak, het ontbreken van antibiotica en omdat het beter is voor de biodiversiteit. Biologisch scoort slechter op de aspecten ruimte, energie en water. Kies wat vaker geitenkaas dan koeien-kaas.
 • koffie, thee, chocola, rijst en andere gangbare producten die van ver komen: fair trade
 • brood: biologisch en liefst uit de buurt. Ongesneden desem-brood blijft lang vers en hoeft niet ingevroren.
 • wijn: uit Europa, biologisch. Een niet-biologisch maar wel duurzaam alternatief zijn de wijnen van Terra Vitis.
 • bier: ik hou zelf gewoon heel erg van Gulpener, mooi bier met goed verhaal.
 • geen mineraalwater. De kwaliteit van kraanwater is in Nederland ontzettend goed. Join the Pipe is een leuk kraanwater-concept en als je koolzuur wilt toevoegen doe dat dan met de Soda Club.

Bovenstaand artikel is afkomstig van http://40dagenduurzaameten.blogspot.nl/p/wat-is-duurzaam-eten.html
Zoals je kunt lezen zijn veel tips eenvoudig toe te passen. Ook als je niet de financiële middelen hebt om biologisch voedsel te kopen, dan nog kun je je inzetten voor duurzaamheid door de tips op te volgen waar de aankoop van biologische producten niet voor nodig is.

Het zou overigens al heel wat schelen als we de hoeveelheid boodschappen die we weggooien terugdringen. Maarliefst 14% van alle boodschappen die in Nederland worden gekocht beland ongebruikt in de afvalcontainer. Vooral fruit, melkproducten, brood en groenten moeten het ontgelden. In euro’s komt de verspilling neer op 150 euro per persoon. Maar wat denk je van de transportkosten en de vervuiling die dat transport met zich meebrengt? Het transportplaatje is overigens nog maar het begin. Om het voedsel te produceren wordt het milieu vaak ook al belast. Daarnaast hebben vele supermarktproducten plastic verpakkingen, die verdwijnen ook in de prullenbak.

Duurzaam-eten

Kortom, sta eens stil bij wat je eet en hoeveel voedsel je eigenlijk ongebruikt weggooit. Als iedereen zich hiervoor een beetje inspant,dan scheelt dat al een snel een hele hoop voor het milieu en voor je eigen portemonnee!