Duurzaamheid begint bij jezelf

Waterverspilling

Afgelopen weekend ging ik op visite bij mijn oom, tante en mijn twee nichtjes. Terwijl ik met mijn oom en tante onder het genot van wat cupcakes de schoolprestaties van het jongste nichtje besprak, bekeek het oudste nichtje filmpjes op YouTube. Het gesprek over de schoolprestaties viel een beetje stil, waardoor mijn oog viel op het filmpje dat mijn nichtje nu bekeek. Op het YouTube filmpje was een meisje te zien die een uitgebreide review gaf over een zogenaamd fantastische eyeliner. Ik, mijn oom en mijn tante moesten een beetje lachen over de enthousiasme die het meisje op het filmpje kon tonen over het product. Vervolgens stond mijn tante op om nieuwe thee te zetten.

Het meisje op het filmpje demonstreerde hoe je een scrub moest gebruiken. Er was water bij nodig, dus hup de kraan ging aan. Het meisje moest blijkbaar belangrijke informatie geven, en richtte zich op de camera. De kraan bleef aan staan. Ze smeerde haar gezicht in met een doorzichtige substantie, en nog stond de kraan aan. Uiteindelijk moest ze haar gezicht weer wassen, dus kon het water uit de kraan gebruikt worden. Maar waarom moest het al die tijd al aan blijven staan?

Klein beginnen

‘Zij is niet erg zuinig met de kraan, vind je niet?’ Zei ik tegen mijn nichtje. Ze vond dat ik wel gelijk had. Eigenlijk irriteerde ze zich er wel aan, dus plaatste ze een reactie op het filmpje met een opmerking over de kraan. Ze zag dat ze niet de eerste was die hier wat over zei. Zo simpel kan het dus zijn. Goed opletten met de kraan, en je bent al een stuk zuiniger bezig. Het begint met de kleine dingen. Dit zette mij aan het denken. Welke andere simpele, dagelijkse hulpjes zijn er om zuiniger te kunnen leven? Een klein onderzoekje op internet bracht mij al snel op allerlei eenvoudige manieren. Kijk eens wat ik allemaal vond:

Doggy Bags

Vind jij het ook zo erg als je tijdens een etentje in een restaurant veel te veel eten overhoudt? En ja, het was echt verschrikkelijk lekker, je zit gewoon vol! Vind jij het ook zo zonde dat al dat lekkere eten straks de prullenbak ingaat? Misschien prop je jezelf misschien wel vol, puur omdat het zo lekker is terwijl je eigenlijk al niet meer kan. Denk dan eens aan een Doggy Bag. Je geeft indirect een complimentje aan de kok, maar zorgt ook voor minder milieubelasting. En wat denk je van duurzaamheid in je eigen portemonnee? Als je ’s avonds trek hebt, hoef je namelijk niet voor een extra snack te betalen. Je hebt nog wel wat anders lekkers over!

Carpoolen

Er zijn verschillende organisaties die het samen-rijden bevorderen. Sommigen hebben speciale apps om te kijken wie er in jouw buurt dezelfde bestemming heeft. Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan naar een carpool. En het is beter voor het milieu als mensen een auto met elkaar delen.
Toen ik verder zocht naar nog meer tips, kwam ik op de website van Vrij-uit waarop diverse tips staan voor als je op vakantie gaat. (Tips duurzaamheid vrijuit):

Vier tips voor een duurzame vakantie

  1. Laat je accommodatie en de plekken die je bezoekt net zo goed, of beter achter dan het was toen je het aantrof.
  2. Koop geen producten die dieren en de natuur uitbuiten. Verschillende producten, bijvoorbeeld Ivoor of sponsen zien er aantrekkelijk uit, maar de consequenties van de handel in zulke zeldzame producten is desastreus voor de omgeving.
  3. Let op je afval. Ga verstandig met je afval om en probeer zoveel mogelijk te recyclen. Veel bestemmingen bestrijden afval actief en hebben programma’s om de impact van afval te reduceren.
  4. Ga zuinig om met elektriciteit en water. Bespaar water en energie door te douchen in plaats van in bad te gaan, gebruik handdoeken meerdere malen en doe het licht en airco uit wanneer je niet in je hotelkamer / appartement bent.
  5. Compensatie. Overweeg om de impact van je vakantie op de bestemming, te compenseren.

Door mijn zoektocht kwam ik in de ’flow’ en bedacht ik zelf nog een aantal tips:

  • Tijdens het koken kun je al goed duurzaam bezig zijn. Gebruik deksels op de pannen zodat er minder gas nodig is om je eten te verwarmen. Let er op dat je niet te grote pannen gebruikt, probeer passende pannen voor de hoeveelheid eten te gebruiken. Hoe groter de pan, hoe langer het namelijk duurt om het eten warm te krijgen. Als een kleinere pan lukt, waarom dan niet die gebruiken? Gebruik het water van de pasta om borden af te spoelen. Als je toch kraanwater gebruikt, gebruik dan liever koud water om je afwas mee af te spoelen. Afwaswater dat je overhoudt, kun je gebruiken van de planten. Hetzelfde geldt voor theewater dat niet is opgedronken.
  • Veel apparatuur staat vandaag de dag de altijd stand-by, zonde! Hoewel het verbruik laag is, scheelt het op jaarbasis aardig wat tientjes als je de tv, radio, pc enzovoorts uit zet als je ze niet gebruikt.
  • Check je gasverbruik eens. Veel mensen laten de verwarming vaak aanstaan tot het moment dat ze naar bed gaan. Als je weet dat je doordeweeks meestal rond elf uur in je bed ligt, dan kun je de verwarming om tien uur uitzetten en heb je om elf uur nog steeds een behaaglijke temperatuur.

Misschien vindt je de genoemde tips niet heel wereldschokkend, dat kan. Maar bedenk eens of je deze tips ook dagelijks naleeft. Veel mensen weten wel hoe ze duurzamer kunnen gaan leven, maar lopen in de uitvoering vaak vast. Besef in ieder geval dat bovenstaande tips zowel goed zijn voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Dat is het proberen toch waard?

Mocht je ook tips hebben om duurzamer te leven of heb je een interessant nieuwtje over duurzaamheid? Laat het ons dan even weten via contact @medblacksea.com.