Verantwoord tuinieren, maar je hebt last van ongedierte

Als je een tuin hebt, dan heb je ook te maken met beestjes die je niet wil hebben! Regenwormen en pissebedden zijn prima, maar luizen, larven en mijt: daar zit je niet op te wachten. Wat kun je er vervolgens aan doen om ze op een milieuvriendelijke manier te bestrijden?

Ik geef je 2 uitstekende opties.

Neemolie van de neemboom

De neemboom is een boom die oorspronkelijk in India voorkomt. Deze maakt onderdeel uit van de mahoniesoort. Van de zaden en vruchten kan een olie worden gemaakt, die gebruikt kan worden voor de bestrijding van ongedierte om een organische manier.

In de zaden en vruchten zit een aromatische vetstof. Door koude persing of warme persing komt deze stof vrij en bevat tetranortriterpenoïde azadirachtine. Deze stof beïnvloed het voortplantingsproces van diverse insecten, maar ook bepaalde zoogdieren. Het blijkt dat deze neemolie bijzonder goed werkt tegen onder andere bladluis en spintmijt. Maar ook veel rupsen en sprinkhanen kun je er ook prima mee bestrijden.

Neemolie is niet helemaal ongevaarlijk voor de mens. Dus als je kleine kinderen hebt die in je tuin spelen dan kun je misschien beter gaan voor de tweede optie die ik voor je heb.

Je kunt flacons neemolie kopen en dat aan de onderzijde van de bladeren van je planten spuiten.

Alternatief bestrijdingsmiddel tegen luizen en rupsen

Ik had het al eens eerder gelezen en gehoord, maar het werkt echt heel goed!

Doe op 1 liter lauw warm water 2 eetlepels sla- of zonnebloemolie. Doe er vervolgens 2 eetlepels zachte zeep (Driehoek bijvoorbeeld) erin. Zorg dat de zeep goed is opgelost en laat het helemaal afkoelen. Dat kun je dan in een plantenspuit of andere spuit met een vernevelaar doen.

Let op: je moet alleen aan de onderzijde spuiten, want daar zitten de luizen en dan is het alleen maar effectief. Je moet dit alleen doen op een bewolkte dag. Als de zon flink schijnt kan namelijk door de olie die in het mengsel zit de bladen tekenen van verbranding veroorzaken.

Dit bericht is geplaatst in Duurzaam tuinieren. Bookmark de permalink.